ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΕΡΔΟΥΣ

 

 Το MARKETING είναι το Κοινό Επάγγελμα για Όλους!

 

Ξέρεις ότι κάνεις δυο δουλειές; 

Άσχετα με το τι γράφει η έναρξη δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. της περιοχής σου, στην πραγματικότητα κάνεις δυο δουλειές:  

Η πρώτη δουλειά είναι η ειδικότητά σου, π.χ. βαφέας αυτοκινήτων.  

Η δεύτερη, είναι το marketing της πρώτης, δηλαδή το να βρεις και να ικανοποιήσεις τους ανθρώπους που χρειάζονται την υπηρεσία ή το προϊόν σου. 

Μιλώντας καθημερινά με ιδιοκτήτες κέντρων γλωσσών από όλη την Ελλάδα, μαθαίνω ότι ελάχιστοι από αυτούς έχουν καταστρώσει επιχειρησιακό πλάνο για την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής τους επιχείρησης. 

   Η επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού. Πρέπει να έχεις ένα γραπτό πλάνο που θα καθορίζει το λόγο της ύπαρξής σου στην αγορά, τους οικονομικούς στόχους της επιχείρησής σου και τους τρόπους που η επιχείρηση αυτή θα φτάσει στους στόχους αυτούς. 

   Παρά την αναγκαιότητα ενός τέτοιου πλάνου η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ αποφεύγει την σύνταξη ενός τέτοιου πλάνου. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι το 80% των νέων μικρών επιχειρήσεων «βάζει λουκέτο» στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. Χωρίς να  υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές για λόγους «εγωισμού» του ιδιοκτήτη τους παρά το γεγονός ότι είναι ζημιογόνες. 

   Οι λόγοι που αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων να σχεδιάσουν το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για αυτούς πλάνο είναι: 

- Η αναβλητικότητα: «έχω πολλά γραπτά να διορθώσω... και πρέπει να συζητήσω με τον καθηγητή της D Class για τη πρόοδο της Μαρίας».  

- Εναντιότητα στο προγραμματισμό: πολλοί έμποροι υπηρεσιών είναι - ή νομίζουν ότι είναι- «ελεύθερα πνεύματα» και ο σχεδιασμός μιας εμπορικής στρατηγικής τους περιορίζει το πεδίο δράσης. Φυσικά, μην έχεις καμιά απαίτηση από το μαθητή σου να ακολουθεί πρόγραμμα μελέτης αν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις στον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής σου επιχείρησης, όπου το πρόγραμμα σπουδών είναι ένα ΜΟΝΟ μέρος του ευρύτερου επιχειρησιακού σου πλάνου.  

- Η σιγουριά ότι έχουν το πλάνο στο «μυαλό» τους: είναι εκπληκτικό το ότι πολλοί άνθρωποι, πιστεύουν πως μερικές ασαφείς σκέψεις που για τους τρόπους προώθησης των υπηρεσιών και των προϊόντων τους, αποτελούν επιχειρησιακό πλάνο.  

- Ο φόβος ότι το επιχειρησιακό πλάνο θα αποκαλύψει τις ανεπάρκειές τους όταν αποτύχουν να φτάσουν τους στόχους πού έθεσαν. Ενώ θα έπρεπε να επιζητούν με κάθε τρόπο το προσδιορισμό αυτών των αδυναμιών για να βελτιωθούν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους.  

Το επιχειρηματικό σου πλάνο θα διευκολύνει τη ζωή σου. 

 

Σε ένα άρθρο του στο «Harvard Business Review», ο J.A. Welsh αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα των μικρών επιχειρήσεων είναι η έλλειψη πόρων σε χρήμα, ενέργεια, χρόνο καθώς και η εμπορική τεχνογνωσία». Αυτό το γεγονός, σου δημιουργεί την ανάγκη να έχεις ένα σχέδιο για την επιχείρησή σου, το οποίο θα σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις τους λιγοστούς σου πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο … για να έχεις ικανοποιητικά κέρδη. 

 

Τίθεται λοιπόν το θέμα για το ποιες ΑΚΡΙΒΩΣ  εμπορικές ενέργειες θα κάνεις για να μπορέσεις : 

 

α) Να διατηρήσεις τους υπάρχοντες πελάτες σου. 

 

β) Να αποκτήσεις νέους πελάτες. 

 

… και με τέτοιο τρόπο ώστε η μέθοδός σου να είναι «cost efficient», δηλαδή να έχεις ΚΕΡΔΗ.  Δεν ωφελεί σε τίποτε μια διαφημιστική εκστρατεία η οποία θα σου κοστίσει περισσότερα από τα έσοδα που θα σου αποφέρει. 

 

Τι είναι λοιπόν αυτό το πλάνο (Marketing Plan);  Για μια πολυεθνική εταιρία, πιθανόν να αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες, γεμάτες με οικονομικές αναλύσεις, προϋπολογισμούς, έρευνες αγοράς και άλλες πολλές οικονομικές και λογιστικές παραμέτρους. Αξίζει κάτι τέτοιο τον κόπο, για την μικρή σου επιχείρηση;…  Όχι βέβαια. 

 

Το επιχειρηματικό σου πλάνο θα το φτιάξεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου… όχι για να την δυσκολέψεις. Πρέπει να είναι απλό και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος της Coca-Cola ανεγνώρισε την απλότητα όταν είπε: «Αν έπρεπε να περιγράψω το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρίας σε μια πρόταση, θα έλεγα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εμπορική μας δύναμη με σκοπό να αναπτυχθούμε επικερδώς την επόμενη δεκαετία». 

 

 

Δυο τελευταία (πολύ σημαντικά) λόγια   

Όλα τα παραπάνω περί επιχειρηματικού πλάνου, είναι απλά η αρχή, για να σε εισάγω στην "αυθεντική συνάφεια".

Αγαπητέ αναγνώστη, όσο βαρύγδουπη φράση κι αν ακούγεται, αυθεντική συνάφεια σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι την έννοια του συνόλου της επαγγελματικής σου δραστηριότητας.

Δημοσίευσα ήδη το άρθρο με όσο απλούστερη γίνεται ανάλυση, της αιτίας που το εκπαιδευτικό σύστημα αποθαρρύνει την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας.

Είναι δύσκολο το εγχείρημά μου, αλλά η επιλογή μου, έγινε με καθαρά εκπαιδευτικά κριτήρια. Αν έχεις οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, επισημάνσεις, αντιρρήσεις ή σχόλια παρακαλώ επικοινώνησε εδώ. Η προσπάθεια μας έχει ατέλειες λόγω της καινοτομίας της.
 

 

Ζήτησε κι ΕΣΥ ΤΩΡΑ το εντελώς ΔΩΡΕΑΝ   
e-Περιοδικό
€μπορικό Οπλοστάσιο
συμπληρώνοντας
το e-mail σου στην παρακάτω φόρμα εγγραφής!

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Για να λαμβάνεις
το
ΔΩΡΕΑΝ
€μπορικό Οπλοστάσιο
γράψε το email σου:


 

 Γράψε τα γράμματα
στο 
παρακάτω πεδίο: